Rozhovory

Tomáš Jakus: U hráčů musíme nastartovat změnu k lepšímu

pátek 15. prosince. 2023 | Redakce
Po dvou a půl letech se k fotbalistům Třince vrátil Tomáš Jakus. Stal se pravou rukou hlavního kouče Tomáše Hejduška, s nímž vytvoří třetí trenérskou dvojici, která mužstvo povede v letošní sezoně.

U áčka jste skončil s Františkem Strakou na podzim roku 2021. Nyní jste zpátky – jako asistent trenéra Tomáše Hejduška a nově také vedoucí mužstva…

Dva roky strávené u mládeže mi prospěly. Zjistil jsem, v jakém stavu kluci z dorostu přecházejí do dospělého fotbalu. Otevřelo mi to oči, získal jsem větší přehled. Vím, jaké jsou schopnosti mladých hráčů, které jsem trénoval. Zatímco dříve jsem všechno viděl pouze z jednoho pohledu, teď se na to dívám jinak. Podobně jako Karel Maceček, přemýšlím nad tím, jak propojit třinecká mládežnická družstva s týmem dospělých, aby to fungovalo.

V kádru áčka je prozatím jediný odchovanec – Martin Samiec. Co je potřeba změnit, aby jich bylo více?

Nejtalentovanější mladí třinečtí fotbalisté odcházejí do silnějších klubů, což je přirozené a pro naši mládež pozitivní v tom, že tu práci děláme dobře. Je pak ovšem obtížnější konkurovat silným týmům. Chceme naše mladé talentované fotbalisty i jejich rodiče přesvědčit, že nemusí nikam odcházet, ale aby zůstali v Třinci. To je cesta vedoucí k tomu, aby v kádru áčka figurovalo více odchovanců.

Pád Třince do MSFL, kde se mu prozatím nedaří, jste sledoval zpovzdálí. Co si o něm myslíte?

Pro klub to byla nepříjemná událost. Nechci hodnotit nikoho z našich předchůdců – trenéry ani manažery, nebylo by to kolegiální. Myslím si, že všichni se snažili pracovat nejlépe jak dovedli. Chtěli vyhrávat, být úspěšní. Měli své vize a představy, které se jim bohužel nepovedlo naplnit.

Od ledna mužstvo povedete s Tomášem Hejduškem, vašim někdejším spoluhráčem z druholigových Vítkovic. Jak na to vzpomínáte?

Tenkrát se ve Vítkovicích sešla dobrá parta, druhou ligu jsme s přehledem uhájili. Hráli jsme spolu rok a půl, takže se známe dobře. Hege prošel Baníkem, kde získal cenné zkušenosti. Zná hráče z regionu, což by pro Třinec mohlo být přínosné.

Jak moc se za dva roky změnila třinecká kabina?

Zůstali v ní akorát Adamuška, Dedič, Omasta a Samiec. Jsou o dva roky starší, zkušenější. Kabina se změnila výrazně, ale mi to ani tak nepřišlo, protože jsem ji pořád sledoval a zaznamenával pohyb hráčů.

Postupně se seznamujete se všemi fotbalisty. Co jste prozatím vypozoroval?

Moje první dojmy mě usvědčují v tom, co jsem si myslel už dříve. I když jsem byl u mládeže, o áčku jsem měl určitý obrázek. Teď jsem se ujistil, že jsem se ve svých úvahách moc nepletl. Hráči chtějí pracovat, někteří více, jiní bohužel méně, což se musí změnit. Na sto procent musejí makat všichni. Změna musí nastat v hlavách hráčů, to je podstatné. Musejí být zodpovědnější. To, jestli tady chtějí být a hrát za Třinec, se ukáže až v přípravných zápasech.

S Tomášem Hejduškem budete třetí trenérskou dvojicí, která povede mužstvo v letošní sezoně. Dokážete je konečně správně nakopnout?

Uděláme vše pro to, aby to fungovalo. Oba už máme něco za sebou, což ovšem samo o sobě není zárukou úspěchu. Pevně věřím, že když to s hráči v kabině vezmeme za správný konec, tak by to fungovat mělo.

Aktuálně

Aktuality

26. kolo MSFL

Výsledky 26. kola MSFL: Rosice - Karviná "B" 3:1, Blansko - Uherský Brod 2:2, Brno - Frýdlant 1:1, Hlučín - Frýdek-Místek 3:2, Hranice - Ostrava "B" 0:1, Slovácko "B" - Uničov 0:0, Zlín "B" - Hodonín 0:2, Zlínsko - Znojmo 2:1.

7. 5. 2024, 09:34

33. kolo MSFL

Výsledky 33. kola MSFL: Karviná "B" - Znojmo 5:1, Hlučín - Zlínsko 3:3, Hodonín - Uherský Brod 2:0, Rosice - Bohunice 2:2, Frýdek-Místek - Ostrava "B" 0:1, Zlín "B" - Brno 2:1, Uničov - Blansko 1:2, Slovácko "B" - Hranice 2:1.

1. 5. 2024, 21:39