Rozhovory

Karel Maceček: Povedlo se nám udržet klíčové hráče

čtvrtek 04. července. 2024 | Redakce
Volba nového hracího dne, zkvalitnění stabilizovaného kádru, zlepšení spolupráce s fanoušky. Fotbalový Třinec pod velením generálního ředitele Karla Macečka usilovně pracuje na tom, aby byl v nové sezoně ještě lepší než v té předešlé, kdy v MSFL obsadil bronzovou příčku.

V úvodu se pozastavme u předešlé sezony. Jak vnímáte konečné třetí místo?

Po podzimu, kdy mužstvo skončilo desáté, a navíc ani jeho herní projev nebyl moc dobrý, došlo v klubu ke změnám v realizačním týmu i hráčském kádru. Naším jarním cílem bylo skončit co nejvýš. Chtěli jsme ještě zkusit zabojovat o postup, ale naše bodové manko na první Baník „B“ bylo příliš veliké. Konečné třetí místo s jednobodovou ztrátou na druhou příčku, kdy jsme doma vyhráli všechny zápasy kromě toho posledního, vnímám jako malý úspěch. Potěšil mě zlepšený herní projev i výrazný výsledkový vzestup.

Co podle vás scházelo ke stoprocentní spokojenosti?

Doma jsme předvedli výbornou vítěznou sérii, která skončila až v poslední pětiminutovce s Baníkem, kdy jsme ve výborně rozehraném utkání přišli o vítězství. Venku se nám to občas zaseklo, náš herní projev ani výsledky nebyly zcela optimální. I přesto jsme venkovní zápasy, až na pár výjimek, docela zvládli. Ze všeho nejvíce nás mrzela venkovní prohra ve Frýdlantě, nenadchly nás ani remízy v Rosicích či v Uherském Brodě.

Co vás v jarní části uplynulé sezony potěšilo?

Povedlo se nám přebudovat mužstvo, což se už projevilo v přípravných a poté i v mistrovských zápasech. Po výrazných změnách se zlepšila nálada v kabině. Byl z ní cítit bojovný duch, hráči všechny zápasy odpracovali, žádný neodflákli. Líbila se mi dobrá atmosféra v mužstvu a velmi dobrý přístup hráčů k tréninkům i zápasům. V tomhle směru mužstvu nelze nic vytknout. I přesto nebylo všechno na jedničku, náš herní projev může být ještě lepší. Na jaře jsme byli druhým nejlepším týmem po Baníku B. Budeme se snažit navázat na jarní výsledky a být ještě lepší. Doufám, že zlepšíme naše výkony ve venkovních zápasech.

Překvapil vás některý ze sedmnácti soupeřů?

Dá se říct, že nikdo. Baník měl výborné jaro a postoupil zaslouženě. I další týmy, které se dlouhodobě pohybují nahoře, měly kvalitu. Osobně nechápu projekty jako je Znojmo, nebo Vyškov ve druhé lize, kdy na jejich soupiskách dominují cizinci na úkor našich hráčů či jejich odchovanců.

Zlepšený herní projev ani solidní výsledky nenalákaly do hlediště více diváků. Co by podle vás mohlo třinecké fanoušky oslovit?

Zklamal je sestup ze druhé ligy a s ním spojená nižší atraktivita soupeřů a pak také rozpačitá podzimní část soutěže. I když na jaře jsme doma odehráli kvalitní zápasy a až na jeden všechny vyhráli, návštěvnost stoupající tendenci bohužel neměla. Jedním z důvodů mohla být naše veliká ztráta na první místo, kdy jsme neměli možnost promluvit do boje o postup. Nízké návštěvy mě mrzí, lhostejný vztah diváků k našemu klubu stejně tak. Budeme se snažit pracovat tak, abychom to změnili. Přál bych si, aby se nám povedlo zvýšit průměrnou návštěvnost na pět set lidí, což je na MSFL odpovídající. Přijmeme několik opatření. Plánujeme zkulturnit prostředí na tribuně, chceme vytvořit nový fanshop s předměty a oblečením. Uvažujeme o snížení vstupného. Pokusíme se sblížit s fanoušky a budovat fanouškovskou základnu, která nám chybí. Zatím ji tvoří pár srdcařů, proto se budeme snažit, aby se fanouškovství v Třinci rozvíjelo. Velice si vážíme všech, kteří nás doteď přicházeli podporovat a doufáme, že v tom budou pokračovat.

Do nové sezony Třinec vyběhne pod taktovkou trenéra Tomáše Hejduška. Před koncem sezony se objevily informace, že by se mohl vrátit do Baníku.

Ano. Diskuze a spekulace na toto téma proběhly. Trenéra Hejduška Baník oslovil, mě pak také, přesto nakonec k žádnému konkrétnímu jednání nedošlo. Kouč má u nás platnou smlouvu, jsem moc rád, že u nás zůstává a může pokračovat v započaté koncepční práci, se kterou jsme velice spokojení.

Zůstane Třinec klubem fungujícím na profesionální bázi?

Ano, zůstane. I když se objevily informace, že tomu tak nebude. Povedlo se nám udržet téměř všechny klíčové hráče, o které jsme měli zájem. S některými jsme uzavřeli delší smlouvy. Jarní kádr nás přesvědčil o tom, že má sílu na to, aby se rval postup do druhé ligy.Budeme fungovat v profesionálním módu a naše ambice jsou tedy jasné – pokusit se postoupit do druhé ligy. Aspirantů na návrat bude více, například Kroměříž, Zlínsko, Znojmo anebo Frýdek-Místek. My však chceme být nejlepší.

Co všechno musíte udělat pro úspěch?

Skončili Clement, Ayoola a Orság, se kterými jsme neprodloužili smlouvy. Nabídku nové smlouvy od nás dostal Holík, ale nepřijal ji a odešel do Kroměříže. Tým, který se nám na jaře osvědčil a kterému věříme, chceme vhodně posílit třemi čtyřmi vyhlédnutými hráči. Pokud jde o defenzivní záložníky, beky a křídla, tyto posty máme pokryté velmi dobře. Chceme přivést stopera, kreativního záložníka a útočníka. Jednání jsou ve finální fázi.

Novinkou bude změna hracího dne, v sobotu dopoledne se už v Třinci na fotbal chodit nebude…

Na základě vnitřní klubové analýzy a následné diskuze jsme se rozhodli, že v podzimní části nové sezony změníme hrací den i čas. Doufám, že diváci to budou vnímat pozitivně a že si najdou cestu na stadion v hojnějším počtu. Pokud se nám povede vybudovat osvětlení, bude chtít hrávat večerních hodinách. Předem však chceme zjistit, který hrací den bude divákům nejvíce vyhovovat.

Aktuálně

Aktuality

Páté kolo MSFL

Výsledky 5. kola MSFL: Slovácko "B" - Start Brno 3:2, Uničov - Uherský Brod 2:0, Strání - Blansko 2:0, Zlínsko - Znojmo 2:1, Frýdek-Místek - Rosice 1:4, Hodonín - Hlučín 0:1, Hlubina - Zlín "B" 0:5, Kroměříž - Brno "B" 4:0.

3. 9. 2024, 11:09

4. kolo MSFL

Výsledky 4. kola MSFL: Uherský Brod - Zlínsko 2:5, Brno "B" - Strání 1:4, Zlín "B" - Kroměříž 0:2, Znojmo - Frýdek-Místek 1:4, Karviná "B" - Hlubina 4:0, Rosice - Slovácko "B" 3:1, Blansko - Uničov 1:1, St. Brno - Hodonín 2:2.

26. 8. 2024, 09:39