Aktuální zprávy

Fotbalový klub Třinec vyráží do boje proti leukémii

čtvrtek 09. března. 2023 | Klub
Nahraj na novou šanci. Daruj kostní dřeň. Tak zní název kampaně na podporu darování kostní dřeně, kterou spustil Fotbalový klub Třinec. Dobročinná výzva bude provázet všechny jarní domácí zápasy třineckých fotbalistů. Vypukne v sobotu 18. března, kdy se Třinec od 10.15 hodin utká s Varnsdorfem.

S akutní formou leukémie bojuje manželka hlavního trenéra třineckých fotbalistů Iveta Zbončáková. „Začalo to počátkem února jako angína. Nemoc měla těžký průběh, byla nutná hospitalizace. Po sérii různých vyšetření, odběrů a testů se objevila diagnóza – akutní leukémie s nutností transplantace kostní dřeně. Iveta byla hospitalizována ve fakultní nemocnici v Ostravě na klinice hematoonkologie. Péče lékařů a sester v této nemocnici je skvělá a jejich profesionálního přístupu si velmi vážíme.Zatímco se pro ni hledá vhodný dárce kostní dřeně, podstupuje ambulantně biologickou léčbu,“ prozradil trenér FK Třinec Martin Zbončák.

Na myšlenku této kampaně třinecký klub přivedli samotní fotbalisté. V kabině se zvedla obří vlna solidarity a hráči se dobrovolně rozhodli, že se zapíšou do Českého národního registru dárců kostní dřeně. „Kluci se o tom sami doslechli. Obrátili se na vedení klubu s tím, že většina z nich se chce přihlásit do registru dárců kostní dřeně. S manželkou Ivetou jim za toto obrovské gesto z celého srdce velice děkujeme. Podpoří tak nejen moji ženu, ale také všechny ostatní, kteří si vyslechnou stejnou diagnózu,“ pokračoval kouč.

Hlavní myšlenkou naší aktivity se stala výzva: Zapiš se (nejen) Ivetě do života. „Když jsme se dozvěděli, co postihlo manželku trenéra, napadlo nás, že bychom mohli pomoct tím, že se zapíšeme do registru dárců kostní dřeně. V kabině jsme si řekli, že do toho půjdeme, to je to nejmenší, co můžeme udělat. Sportovci patří mezi ideální dárce, chtěli bychom tak pomoci nejen paní Ivetě, ale také dalším osobám, které tato zákeřná nemoc postihla. Obracíme se i na další mladé lidi, zejména sportovce, aby se k nám přidali, zapsali se do registru dárců kostní dřeně a podpořili tak dobrou věc,“ prohlásil kapitán FK Třinec Jakub Habusta. Hráči se v úterý dostavili k odběru krve do třinecké nemocnice, odkud vzorky poputují na rozbor do ostravské laboratoře.

Kampaň na podporu boje proti leukémii odstartuje v den premiérového jarního zápasu třineckých fotbalistů na domácím trávníku proti Varnsdorfu, který bude mít výkop v sobotu 18. března od 10.15 hodin. Diváci budou mít vstup zdarma.

Do registru dárců se mohou zapsat taktéž zájemci z řad fanoušků. „Kampaň není jednorázová, poběží celou sezonu. Budeme vděční za každého, kdo se rozhodne k naší výzvě připojit. Věříme, že kampaň osloví i další kluby a mladé sportovce, kteří darují naději na život. Není cílem nabrat hodně dárců, ale získat kvalitní dárce. Je potřeba, aby byli mladí, zdraví, nejlépe muži. Najít toho pravého dárce není snadné, čím víc kandidátů bude v registru, tím větší šanci nemocní dostanou,“ řekla tisková mluvčí FK Třinec Irena Huťková.

Potenciální dárci musejí splňovat několik kritérií – věk od 18 do 35 let, váha nad 50 kilogramů, dobrý zdravotní stav, bez závažného onemocnění v minulosti a bez trvalého užívání léků.

Zájemci o vstup do registru dárců kostní dřeně tak mohou učinit v dárcovských centrech – ve Fakultní nemocnici Ostrava a ve Frýdku-Místku anebo v náběrových centrech na transfuzních odděleních v nemocnicích v Třinci, Novém Jičíně, Opavě a Karviné.

Odkazy

https://www.kostnidren.cz/

https://registr.kostnidren.cz/registracni-centra/

Aktuálně

Aktuality

Orság a Cienciala v sestavě ko

Do sestavy 23. kola MSFL portálu fotbalunas.cz dostala dvojice třineckých fotbalistů - stoper Samuel Orság a levý obránce Lukáš Cienciala.

16. 4. 2024, 10:30

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28