Rozhovory

Věřím, že se vrátím silnější, říká Martin Samiec

sobota 13. listopadu. 2021 | Redakce
Nedobrovolně, pouze v roli diváka, prožívá letošní sezonu Martin Samiec. Univerzální fotbalista, který se vypracoval v oporu třineckého týmu, se zotavuje z vážného zranění kolene.
Zranil jsi se koncem června v úvodu přípravného utkání s žilinskou rezervou. Bylo to nejhorší okamžik tvé dosavadní kariéry?
Dá se říct že ano, protože doposud jsem míval spíše různá lehčí zranění. Tohle je nejhorší, které mě prozatím potkalo. Snad už se to nebude nikdy opakovat.

Jak se to stalo?
Desátá nebo dvanáctá minuta, chtěl jsem změnit směr, špatně jsem došlápl a koleno šlo na druhou stranu. Zůstal jsem ležet a bylo mi jasné, že to není dobré. Doufal jsem, že to třeba budou jen natažené nebo natržené vazy.

Vyšetření odhalilo utržený přední křížový vaz. Byla to pro tebe velká rána?
Ano byla. I proto, že jarní sezona se mi docela povedla, moje výkonnost měla vzestupnou tendenci, zajímaly se o mě kluby z první ligy…Na operaci jsem byl 5. srpna, podle doktora dopadla dobře. Říkal, že byl jen utržený vaz, chrupavky a menisky byly v pořádku.

Jak probíhaly první týdny po operaci?
Nohu jsem měl lehce procvičovat, hýbat s ní, aby mi ne-ztuhla. Když mi srostly jizvy, začal jsem chodit do vody. Po několika týdnech od operace jsem začal nohu po-stupně namáhat. Zhruba po pěti týdnech jsem sundal ortézu a po dalších třech týdnech jsem odložil berle. Doma jsem to už zvládal v pohodě ale pro jistotu jsem si je vozil sebou autem kdyby náhodou, protože noha nebyla úplně stabilní a hlavně, když jsem šel z kopce dolů nebo nějakou delší vzdálenost, tak se to nedalo bez berlí zvládnout.

Jak pokračuje rekonvalescence?
Momentálně jsem ve fázi, kdy chodím třikrát týdně na rehabilitace do nemocnice a dvakrát týdně za našim fyzioterapeutem. Nohu už zatěžuji jak na kole, kde mužů mít stoprocentní zátěž, tak už pozvolna začínám běhat. Zatím se tomu moc nedá říkat běh, musím na to jít hodně pomalu. Cviků které mám dělat, je spousta, na rehabilitacích se už prostřídaly tři zdravotní sestry a každá má jiný styl cviků. Další cviky mi vybírá fyzioterapeut, takže výběr je obrovský. Cvičím hodně v posilovně, horní část těla mužů posilovat libovolně. Na koleno dělám různé stabilizace na bose, na čočkách, různé cviky s gumami, protahování a podobně. Je toho tolik, že na spoustu věcí častokrát i zapomenu.

A co tvé koleno, jak snáší zátěž?
Teď je to 14 týdnů od operace a koleno je občas stále bolestivé a natéká, jinak je v docela dobrém stavu. Hlavní je nic neuspěchat. Věřím, že se vrátím silnější, snad to bude co nejdříve.

Aktuálně

Aktuality

20. kolo MSFL

Výsledky 20. kola MSFL: Rosice - Uh. Brod 4:0, Brno - Hranice 0:3, Slovácko "B" - Ostrava "B" 1:1, Hlučín - Blansko 1:4, Hodonín - Frýdek-Místek 1:1, Zlínsko - Bohunice 0:1, Zlín "B" - Znojmo 1:0, Karviná "B" - Frýdlant 2:1.

24. 3. 2024, 20:58

Mieszek pokračuje v Řepištích

Mladý stoper Matěj Mieszek bude také v jarní části letošní sezony nastupovat za divizní Řepiště. Zamířil tam na hotování.

21. 3. 2024, 13:29